OKULUMUZUN TARİHÇESİ
Avanos İmam Hatip Lisesi, 580 metrekarelik bir alan üzerinde yaptırma ve yaşatma derneği tarafından inşa ettirilmiştir.13 eylül 1993 tarihinde Nevşehir İmam Hatip Lisesi şubesi olarak açılmıştır. 11 aralık 1995 tarih ve 363/6465 sayılı din öğretimi genel müdürlüğü yazısı ile müstakil duruma gelmiştir.

Okul tek binadan ibarettir. Betonarme olarak yapılmıştır. Müdür ve müdür yardımcısı odaları memur odası , öğretmenler odası , Rehberlik servisi, hizmetli odası ,kütüphane, Fen laboratuarı, Bilgisayar Laboratuarı, Akıllı Tahta odası Projeksiyon salonu, mutfak, yemekhane,depo, kiler,arşiv odaları banyo ve çamaşırhane bulunmaktadır. Bina kaloriferle ısınmaktadır.

1999-2000 öğretim yılında ortaokul kısmı  134 öğrenci mezun olduktan sonra 8 yıllık eğitime geçilmesiyle bitmiş, lise kısmında öğretim devam etmektedir.

Fiziki görünümün son derece iyi olan okulumuz eğitim öğretime devam etmektedir. Okulumuzda milli eğitim bakanlığı din öğretimi genel müdürlüğünün 22.01.2004 tarih ve 15-232 sayılı makam onayı ile devlet parasız yatılı pansiyonu açılmış ve yatılık faaliyetlerine başlamıştır. Müstakil olduğu tarihten beri toplam 2012-2013 öğretim yılına kadar  (169) lise mezunu vermiştir.

2006 yılında  kurulan modern bilgisayar laboratuarı mevcuttur. .FATİH projesi kapsamında tüm sınıflara akıllı tahta takılmıştır.Yüksek hızlı internet bağlanmıştır.dersler bilgisayar ortamında işlenebilmektedir

Pansiyonun kapasitesinin 80 e çıkarılabilmesi için ek bina yapılmış yemekhane etüt ve yatakhaneler yeniden düzenlenmiştir. Bunlara ilave olarak 4 adet ek sınıf daha kazanılmıştır

Bir müdür 1-müdür başyardımcısı 3-müdür yardımcısı 5-Meslek dersleri 1-Arapça 2-Edebiyat 2-Matematik 1-Coğrafya 1-Tarih 1-Felsefe 2-İngilizce1-Biyoloji 1-Rehber öğretmen kadrosu mevcuttur.

Okulumuzda Parasız yatılı öğrencilerin üç öğün yemek ve tüm tedavi giderleri (hastane ve ilaç dahil) devlet tarafından karşılanmakta ayrıca her ay harçlık verilmektedir.

Mezunlarımız Katsayı engeli olmadan istedikleri tüm fakültelere gidebilmekte, ayrıca İlahiyat fakültelerine ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümlerine ek puan verilmekte, 2 yıllık açık öğretim İlahiyat bölümüne sınavsız yerleştirilmektedir. Ayrıca İmamlık, müezzinlik, vaizlik ve kuran kursu öğreticiliği gibi görevlerde Diyanet İşleri Başkanlığında görev alabilmektedir.

Mayıs 2010 tarihli 2632 sayılı tebliğler dergisine göre okulumuz hizmet süresi aşağıdaki gibidir

İL/İLÇE KURUM ADI VE KODU

HİZMET BÖLGESİ

HİZMET ALANI